Suda doğum gebelerin güvenle tercih edebileceği doğum şekillerinden biridir. Su dolu bir küvette , doğum sürecinin en aktif ve ağrılı dönemlerini geçirip , sonra da doğumun suyun içinde gerçekleşmesi, bebeğin önce suya doğup sonra dışarı çıkarılarak anne kucağına verilmesi şeklinde olur.

suda-dogum-slide-1024x683

İlk kez 1800′ lü yıllarda doğum çok zor olan bir kadında işe yarayabilir düşüncesiyle denenmiş ve başarılı sonuç alınmıştır. Daha sonra 1980 yılından sonra ise daha teknik ve bilimsel yönleriyle annelere sunulmuştur. Bu konuda Rusya başı çekmekle birlikte kuzey avrupa ülkeleri, abd, kanada gibi birçok ülkede yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Türkiye’de de bu akımın başlaması gebelerimiz için umut vericidir ve bu akımın ilklerinden olmaktan dolayı çok gururlu ve mutluyum.

Suda doğumun faydaları nelerdir?

  • Su hareketliliği ve esnekliği arttırır.
  • Doğum dalgaları geldiğinde istenilen pozisyonu almayı kolaylaştırır.
  • Doğumu hızlandırır.
  • Anne doğumun kontrolünün kendi olduğunu bilir.
  • Ağrıyı önemli ölçüde azaltır.
  • Ağrı azaltıcı ilaçlara gereksinimi ortadan kaldırır.
  • Doğuma bağlı yırtıkları önemli ölçüde azaltır.
  • Perinede esneklik sağlar.
  • Epizyotomi olasılığını azaltır.
  • Sezaryan oranlarını düşürür.

Suda doğum deneyimleyenler, suyun ağrı azaltıcı ve gevşetici etkisini muhteşem olarak tanımlar ve tekrar suda doğum yapmak istediklerini ifade ederler.

Suda doğumda anne bebeğini nazikçe karşılayıp ten tene temasını sağlar, kordon kan akımı bitene kadar anne ve bebek bir arada kalır ve böylece ilk dokunuşlarla oluşan güvenli bağlanma, bebeğin doğum travmasının ardından yine güvenli ve tanıdık bir ortamda olduğunu hissetmesi bebeğin sonraki yaşamında önemli bir yer tutan bilinç altı doğum travmalarını azaltır.

Suda doğumun riskleri nelerdir?

Suda doğumun anne ve bebek için kanıtlanmış bir zararı bulunmamaktadır. Annenin dışkı ve idrarının suya karışması ve buradan enfeksiyon bulaşması gibi düşüncelerle yapılan çalışmalarda bebeğin enfeksiyon oranlarının, karada doğan bebeklerden daha fazla olduğu gösterilememiştir.

Amnion sıvısı embolisi olabileceği gibi görüşler de zaman içinde geçerliliğini yitirmiştir.
Bebek anne karnında ve doğum sırasında solunum hareketlerini durdurduğu için ve akciğerleri tümüyle sıvı ile dolu olduğu için, suda boğulma gibi bir tehlikesi bulunmamaktadır.

Annenin son anda ıkınma ve fırlatma refleksi ile kordon kopmaları yaşanabilir. Bunun için kontrollü çıkış sağlanmalıdır.

Kimler suda doğum yapamaz?

Karada zor bir doğum gelişeceğini öngördüğümüz gebelerde suda doğum önermiyorum.

Makat geliş bebekler, ikizler, mekonyumlu suları gelen gebeler, herpes , hpv gibi enfeksiyonlar, bebek kalp atımlarının güven verici olmayışı, iri bebekler, annede yüksek ateş, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi durumlarda suda doğum yapılmamalıdır. Diğer riskleri ise muayene sonrası birlikte karar verilmektedir.

Suda doğum fiyatı?

Suda doğum fiyatları hastaneden hastaneye değişiklik göstermektedir.

Suda doğum hikayesi

Suda doğum yapan annelerin hikayesi, yaşam boyu paylaşacakları güzel bir hikayedir.

Suda Doğum nerede yapılır?

İstanbul’da özel hastanede Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Güneş Gündüz suda doğum yaptırmaktadır.

Suda doğum yaptıran hastaneler İstanbul anadolu yakası Op.Dr. Güneş Gündüz yaptırmaktadır.