SPİRAL NASIL TAKILIR?
Rahim içi araç, bir diğer adıyla spiral, yaygın kullanılan doğum kontrolü yöntemlerinden biridir. Rahimin içine yerleştirilen ve orada son kullanma tarihine kadar kalabilen T şeklinde bir alettir.

Spiral nasıl takılır?
Rahim içi araç, bir diğer adıyla spiral, yaygın kullanılan doğum kontrolü yöntemlerinden biridir. Rahimin içine yerleştirilen ve orada son kullanma tarihine kadar kalabilen T şeklinde bir alettir. Bakırlı ve hormonlu olmak üzere 2 tipi bulunur. Çeşitli rahim boyutlarına uyabilmesi için de birkaç boyda üretilmiştir. En yaygın kullanılanı, üzerinde bakır bir telin sarılı olduğu, 5 veya 10 yıllık kullanım süreleri olan bakırlı spirallerdir. Adet kanamaları çok yoğun olan ya da rahim içi kalınlaşma hastalığı olan kadınlarda hem korunmak hem tedavi amacıyla kullanabileceğimiz progesteron içeren spiraller kullanılır. İkisinin de takılma şekli aynıdır.
Spirallerin koruyuculuk oranı %98 civarındadır. Bu oranın sağlanabilmesi için düzenli yıllık kontrollerin yapılması ve spiralin yerinde olduğunun görülmesi gerekir. Söylenilen son kullanma tarihinden sonra spirallerin koruyuculuğu kalmaz ve kişi spiral olsa bile gebe kalabilir. Son kullanma tarihinden önce çıkartılıp devamı isteniyorsa yenisi takılmalıdır.
Bakırlı spiraller adet kanama miktarını 2 gün kadar uzatabilir. Hormonlu spiral ise adet kanamalarını çok aza indirebilir veya tamamen kesebilir. Spirallerin takıldığı ilk birkaç ayda kasık ağrıları ara kanamalar izlenebilir. Bunlarla ilgili işlemi yapan uzman doktor kişiye bilgi verir. Şiddetli kanama, kasık ağrısı veya beklenen tarihte adet olamama durumunda doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Spirallerin bir yan etkisi de rahim ve vajinada yabancı cisim olarak algılanıp üzerinde bakterilerin kolay tutunacağı bir alan yaratarak enfeksiyon riskini arttırmalarıdır. Bu risk kişinin hijyeni ve bağışıklık sistemi iyiyse çok aza iner.
Spiral kullanıcılarında özellikle de hormonlu spirallerde dış gebelik oranları normal popülasyona göre bir miktar yüksek olarak tespit edilmiştir
Spiral nerede takılır?
Bir kadın doğum uzmanı tarafından jinekolojik masada takma işlemi yapılır. Özel durumlar dışında anestezi gerektirmez.
Spiral ne zaman takılır?
Spiral taktırmak isteyen kişi önce, hamile olup olmadığını öğrenmelidir. Daha sonra spiral takılır.
Spiral takılırken ağrı olur mu?
Spiral takılırken hafif bir ağrı olur. Ancak kişinin ağrı eğişi düşükse anestezi eşliğinde yapılır.
Spiral fiyatları? Spiral kaça takılmaktadır.
Spiral takılması, işlem yapılan hastaneye göre değişmektedir. Takılan spiralin hormonlu yada hormonsuz olması, anestezi uygulanması fiyatı belirleyen etmenlerdir.
Spiral işlemi takılması ne kadar sürer?
Spiral takılması, muayene spiral takılması ve kontrol edilmesi işlemi yaklaşık olarak 30 dk sürebilir.