fbpx

Op.Dr. Güneş Gündüz

sezaryen

Sezaryen niçin yapılır

Sezaryen operasyonu normal vajinal yolla doğamayan bebeğin , anne karnına bir kesi ile girilip rahim de kesildikten sonra karında çıkarılmasıdır.

İlk ne zaman yapıldığı ve neden bu ismi aldığı ile ilgili çelişkili görüşler vardır. Bir kısmı tarihte ilk kez MÖ:700 lü yıllarda Sezar’ın emriyle ölen bir annenin karnındaki bebeği kurtarmak için yapıldığını söyler. Bir diğer görüşe göre de ibranilerde ölü annenin karnındaki çocuğun kesilip alınması için yapıldığını ve kesme anlamına gelen caesus kelimesinden türediğini ifade ederler.

Sezaryen işlemi, kadının karın boşluğuna girilen ve bir çok organla temas halinde olunan bir operasyon olduğu için gerekli haller dışında yapılması önerilmez. Tüm çabalara rağmen gerçekleşmeyen bir doğumda sezaryen operasyonu anne ve bebek için hayat kurtarıcıdır.

Sezaryenin de mutlaka annenin ağrıları başladıktan sonra yani bebeğin dünyaya gelmeye hazır olduğu mesajını verdikten sonra yapılması önerilir.

Sezeryan anne tercihi yada tıbbı zorunluklar doğrultusunda yapılmaktadır. İstanbul anadolu yakasında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Op.Dr.Güneş Gündüz tarafından yapılmaktadır.

Doğumun en önemli amacı,  sağlıklı anne ve sağlıklı bebektir. 

Bu gönderiyi paylaş