fbpx

Op.Dr. Güneş Gündüz

normal doğum

Normal doğum


Normal doğum 38-42 gebelik haftaları arasında, kendiliğinden  başlayan rahim kasılmalarıyla, başla gelen  tek bir bebeğin anne ve bebeğe zarar vermeden vajinal yolla canlı olarak doğmasıdır.

Pelvis yani leğen kemiği bir huni gibi birleşip ortasında eğimli bir boruya benzeyen bir açıklık oluşturur. Fetus rahim kaslarının yardımı ile , yer çekiminden de faydalanarak bu açıklıkta ilerleyerek pelvis çıkımına kadar gelir ve buradan genellikle sırtı  ve ensesi yukarı bakacak pozisyonda çıkar.

Bu çıkış anneye ve bebeğe bir zarar vermez. Bebeğin kafa kemikleri ve bedeni oldukça esnektir. Annenin pelvisi içindeki her bir çıkıntıya bedenini uydurarak ilerler.

Normal doğum sırasında, gelen düzenli kasılmalarda onun bu kanalda ilerlemesini kolaylaştıracaktır. Fetus bu kanaldan geçerken hala kordonuyla beslendiği için kan akımında bozulma olmaz. Bazen kordon fetüs ile kemik pelvis yapı arasına sıkışabilir. O zaman kalp atışlarında azalma saptanabilir. Bu durumda genelde pozisyon değişiklikleri faydalıdır. Pozisyon değişikliğine rağmen düzelmeyen durumlarda gerekli müdahaleler yapılır.

Bebeğin pelvik yapıdan geçip dünyaya gelmesi için yapması gereken bazı dönme ve baş  hareketleri vardır. Bunları kendi içgüdüsel olarak yapar ancak yapabilmesi biraz zaman alır ve bunun için yeterli zaman ona verilmelidir. Doğum hızlı bir eylem değildir. Kişi bedenini ne kadar gevşetir , yer çekiminden ne kadar faydalanır ve kemik yapısını esnetirse o kadar hızlı olacaktır.

Sağlıklı bir doğum için şunlar gerekir;

  • Gevşemiş pelvis kasları
  • Aktif çalışan itici rahim kasları (oksitosin hormonunun etkisiyle)
  • Yumuşayan, açılan rahim ağzı kasları (bebeğin basısı ile ve annenin zihinsel olarak izni vermesi ile)
  • Bebeğinin başının geçişine imkan tanıyan anahtar-kilit gibi bebeğin başına uyabilen esnek bir pelvis yapısı
  • Tüm hormonların yeterince salgılanması ve uyum içinde çalışması için doğumun doğal yollardan kendi başlaması
  • Anneye doğum kasılmaları ile baş edebilmek ve hormonların dengeli salınmasını sağlamak  için fiziksel ve ruhsal destek verilmesi  (masaj, gevşeme egzersizleri, sıcak su vb.)

Normal doğumda bebeğin çıkması sırasında genellikle yeterince zaman verilirse çıkım için vulvaya kesi(epizyotomi) yapmaya gerek olmaz. Oluşabilecek sıyrıklar dikilebilir ya da kendi iyileşmesine bırakılabilir.

Kesi bazı durumlarda uygulanabilir. Bebeğin çıkışını kolaylaştırabilir ve vajendeki kötü yırtılmaları engelleyebilir. Rutin olarak her hastaya değil gerekli olanlara yapılmalıdır ve mümkünse başın iyice perineye dayandığı son anda yapılmalıdır.

Bebeğin beslendiği yapı olan plasenta doğumdan yaklaşık 15-20 dk sonra kendiliğinden ayrılarak çıkar. Plasentanın uzun süre ayrılmadığı durumlarda müdahale etmek gerekebilir.

Doğumdan hemen sonra bebeğini emziren kadınlarda meme başı uyarısı oksitosin salgılanmasını arttıracağı için kanama riski azalır, plasenta daha rahat çıkar.

Doğum sonrası anne ve bebek takip amaçlı 1 gün kadar hastanede tutulur. Bebekle anne arasındaki uyum, emzirme ve annenin kanaması takip edilir.

Normal doğum taraftarı doktorlar tercih etmek önemlidir. Normal doğumu teşvik eden eden doktorların, normal doğumda başarı oranlarını artırmaktadır.

Bu gönderiyi paylaş