Miyomlar rahim ve rahim ağzında görülen, rahim yapısında bulunan düz kas dokusundan gelişen selim (iyi huylu) tabiatlı tümöral yapılardır. Halk arasında “ur” diye adlandırılır.
Miyomlar rahim ve rahim ağzında görülen, rahim yapısında bulunan düz kas dokusundan gelişen selim (iyi huylu) tabiatlı tümöral yapılardır. Halk arasında “ur” diye adlandırılır. Genellikle yuvarlak ve pembemsi renktedirler ve uterus (rahim) içinde her yerde bulunabilirler.
20-35 yaş arasındaki kadınların %20’sinde görülür. 35 yaş üzerindeki kadınların yaklaşık %40’ında miyom vardır. Rahimde miyom olmasına rağmen gebelik de oluşabilir. Bu durumda, gebeliğin erken dönemlerinde yani ilk 3 ayında miyom büyür. Daha sonra küçülebilir, değişmeyebilir veya büyümeye devam edebilir. Bunu önceden kestirmek zordur. Menopoz döneminde de miyom görülme sıklığı düşüktür ve doğurganlık yaşlarında miyom tanısı almış çoğu kadında menopoza girdiklerinde miyom nüvelerinde küçülme izlenir.
Yapılan histerektomilerin (rahmin alınması ameliyatı) en sık nedeni (%35) miyomlardır.
Bir kadının rahminde bir tek miyom olabileceği gibi birden fazla sayıda miyom bir arada da bulunabilir.
Miyom (Myoma Uteri) tipleri nelerdir ?
- Subseröz Miyomlar (rahmin dış tabakasında)
- İntramural Miyomlar (rahmin orta tabakasında)
- Submüköz Miyomlar (rahmin iç tabakasında)
En sık görülen myomlar intramural miyomlardır.
Belirtileri
Miyomlar sıklıkla belirti vermezler. Rutin jinekolojik muayeneler sırasında tesadüfen tespit edilirler. Ancak; çoğu zaman büyüme ile orantılı olarak şu bulguları verebilirler:
- Fazla adet kanamaları, adet düzensizliği (en sık şikayet)
- Cinsel ilişki sonrası kanama
- Adet arası dönemde ara kanama
- Sık sık idrara çıkma
- Karında büyüme veya şişlik
- Adet dönemlerinde yada cinsel ilişki sırasında kuyruk sokumuna doğru ağrı
- Fazla miktarda kanamalara bağlı kansızlık
Büyük miyomlar barsaklara bası yaparak barsak içinde dışkının ilerlemesine engel olmak suretiyle kabızlığa neden olurlar.
Miyomlar rahim iç dokusuna yerleşirlerse, tekrarlayan düşüklere neden olurlar.
Menopoza girildikten sonra hormonlarda azalma olduğu için miyomlar çoğunlukla küçülürler.
Miyom gelişimini arttıran risk faktörleri
- Siyah ırk
- Doğum yapmamış olmak
- İlk adetin erken yaşta başlaması
- Beslenme
- Obezite
- Alkol
- Ailesel Yatkınlık
- Hipertansiyon
Teşhis
Miyomlar çok küçük değilse çoğunlukla muayene sırasında elle hissedilirler. Ultrason ile miyomlar çok iyi bir şekilde görülebilir ve boyutları ölçülebilir. Bazen ultrasonla görülemediğinde pelvik istenebilir.
Tedavi
Miyomlar genellikle küçük ve şikayete neden olmadıklarından tedavi gerektirmezler. Miyom eğer küçük ise 6 ay arayla kontrol muayeneleri yapılmalıdır. Miyomun büyüme hızı böylelikle takip edilmiş olunur.Hızlı büyüyen, gebeliğe engel olan ve 6 cm üzerinde olan miyomlar tedavi gerektirir. Tedavi için hemen hemen her zaman ameliyat uygulanır. Çok başarılı ve yaygın kullanılan bir ilaç tedavisi henüz yoktur.
Myomektomi Ameliyatı
Myomunuterus (rahim) duvarında basitçe sıyrılarak çıkartılması işlemidir. Laparoskopikyada açık olarak yapılabilir. Çocuk isteyen kişilerde rahmin korunmasını sağlayan bir yaklaşımdır. Myomektomi ile miyomları alınmış bir kişide 5 yıl içerisinde tekrar miyom oluşma riski %50-60 kadar bulunmuştur, bunların dörtte birinde (%10-15) tekrar ameliyat gerekmiştir. Bu işlem uterus duvarında incelmeye neden olabileceğinden sonraki gebeliklerde normal (vajinal) doğum yerine sezeryan tercih edilmek zorunda kalınır. Miyom çıkartıldıktan 6 ay sonra hasta arzu ederse gebeliğe izin verilir.
Histerektomi ameliyatı (rahmin alınması)
Hızla büyüyen yakınmalara yol açan miyomları olan, ileride gebelik düşünmeyen hastalarda uygulanan bir yöntemdir. Rahim miyomla beraber tamamen alınır. Hastanın menopoza girmesini önlemek için yumurtalıklar alınmadan bırakılabilir.
Miyomlar Kansere Dönüşebilir mi?
Miyomlar kanser değildir, iyi huylu (benign) tümörlerdir. Kansere dönüştüklerine dair herhangi bir kanıt yoktur.