İkili tarama testi
İkili tarama testi nasıl yapılır? İkili test 11-14 hafta arasında yapılır. Bebeğin ense kalınlığı (NT) ölçülür ve anneden aynı gün kan alınarak iki değer ve anne ile ilgili bir takım bilgiler kombine edilerek hastaya bir risk değeri belirlenir. İkili tarama testi ile trizomi 21 (DOWN sendromu), trizomi 18 (EDWARDS sendromu) ve trizomi 13 (PATAU sendromu) kromozom anomalileri riski belirlenir. Bu test kesin tanı koydurmaz, sadece bir tarama testidir. Riskin yüksek olması bebekte anomali vardır anlamına gelmez ve riskin düşük olması da bebeğin sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Yapılma nedeni ise ileri tetkik yapılması gereken gebeleri ayırmaktır.
Riski 1/270 den daha fazla (örn:1/250) olan gebelerde yüksek risk saptandığından kesin tanı koymak için anne karnında, bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan bir miktar alıp, bu sıvıda bebeğe ait saç, deri vs. hücrelerine ulaşılıp bunlar kromozom anomalisi yönünden genetik laboratuvarında incelenir.
İkili test, üçlü teste göre daha güvenilirdir. Deneyimli bir hekimin gelişmiş bir ultrasonu önemlidir.
İkili test sonucu nasıl yönetilir?
İkili test sonucu negatif ise bu riskin fazla olmadığını gösterir, fakat %100 anomali olmadığını göstermez. Doktorunuzun da önerisiyle 1 ay sonra üçlü test yapılabilir. Üçlü test sonucunun da negatif olması anomali olmadığı düşüncesini güçlendirir. Üçlü test yaptırmak istemeyen aileler, 16-18 hafta arasında kanda AFP (alfa fetoprotein) değeri baktırabilir. AFP değeri nöral tüp defekti, anensefali gibi beyin ve omurgaya ait ciddi anomalilerin tespitinde kullanılır.
İkili test sonucu negatif ise aileyle ileri tetkik amaçlı konuşulur ve amniosentez, koryonvillusbiopsisi, kordosentez gibi bebeğin hücrelerine ulaşılabilecek yöntemlerle bebekte herhangi bir kromozom anomalisi olup olmadığının araştırılması önerilir.
Günümüzde birçok klinikte , 35 yaş üzeri gebelere ikili, üçlü ve dörtlü test yerine direkt amniosentez yaptırabilecekleri söylenmektedir. Çünkü 35 yaş üzerinde kromozom anomalileri artış göstermektedir.
İnvaziv işlemleri yaptırmak konusunda doktorunuz tüm yararları ve riskleri anlatmakla yükümlüdür. İşlem yaptırma veya yaptırmama kararı ise aile bireylerine aittir.
Amniosentez zararlı mıdır?
Bebeğin hücrelerine ulaşmak için yapılan invaziv girişimlerin de bir takım riskleri bulunmaktadır.
- Düşük yapma riski, işlemi uygulayan kişinin becerisine bağlı olup 200 gebede 1 dir. Çok deneyimli ellerde bu risk çok azalacaktır.
- Enfeksiyon riski %0,001 den azdır. Steril şartlar çok önemlidir.
- Su kesesinin açılması, bebeğin su kaybetmesi, kordona, plasentaya zarar verilmesi riski nadir görülür, % 1 den azdır.
- Bebeğin iğneden zarar görmesi, deneyimli ellerde çok nadir görülür.
İkili tarama testinin fiyat ne kadar ?
İkili tarama testleri hastanelere fiyatları farklılık göstermektedir.
İkili tarama testinde cinsiyet belli olur mu?
Bu yapılan test sonucunda bebeğin cinsiyeti belli olmaz ve tahminde yapılamaz.
İkili tarama testi aç karnına mı yapılır ?
Test yapılırken aç yada tok önemli değildir. Test sonucunu etkilemez.
İkili tarama testi sonucu ne zaman çıkar?
Test yapıldıktan sonra 2-3 gün içerisinde sonuç verilir.
İkili tarama testi sonucu pozitif çıkanlar?
Kadın Hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilip bir yol çizilir.