fbpx

Op.Dr. Güneş Gündüz

Hamilelikte-ultrason takibi

Hamilelikte ultrason takibi nasıl yapılır?

İlk kontrol: Hamilelik sürecinin ilk kontrolü adet gecikmesinin ardından yapılan gebelik testi pozitif çıkarsa yapılır. İlk ultrason muayenesinde gebelik kesesinin rahim içinde olup olmadığına bakılır. Gebelik kesesi rahim içinde görülmez ise dış gebelik için tetkik yapılması gerekir.

 6.Hafta muayenesinde:

  • Hamilelik kesesi rahim içinde tespit edildikten sonra yaklaşık 6. haftada vajinal ultrason ile embriyoda kalp atışları tespit edilir.
  • Kalp atışının görülmesinin ardından hamileliğin sağlıklı ilerlemesi için ilk testlere başlanır. Bu testler,
  • Kan sayımı: Hamilelik sürecinde demir eksikliği yaşanmaması ve gerektiğinde demir takviyesi amacıyla yapılan testtir.
  • TSH: Önceden bilinmeyen ve gebelikte ortaya çıkabilecek tiroid hastalığının tespit edilmesi için yapılan testtir. Tiroid hastalığı annenin yanı sıra bebeğin gelişimini de olumsuz yönde etkilediği için çok önemlidir.
  • Kan grubu: Anne ve babadan kaynaklanabilecek kan uyuşmazlıkları için gerekli önlemlerin alınmasına yönelik yapılan testtir.
  • Torch tayini:  Toksoplazma ve Rubella (Kızamıkçık) gibi hamileliğin sonlandırılmasına neden olabilecek önemli ve aktif enfeksiyonların erken dönemde tespit edilerek tedavi sürecinin başlatılması için yapılması gereken önemli bir testtir.
  • Seroloji: Özellikle ülkemizde çok sık görülen Hepatit B ve HIV testleri gebelik sonrasında da bebeğin sağlığı için çok önemlidir.
  • Tam İdrar Tahlili: Hamilelik sürecinde görülecek gizli idrar yolu enfeksiyonları en sık erken dönem düşük nedenidir. Bu yüzden tam idrar tahlilinin mutlaka yaptırılması gerekir.

8. Hafta muayenesinde:  4D Boyutlu ultrasonografide  bebeğin kalp atışının izlenir ve değerlendirilir. Çünkü birden fazla faktör nedeniyle embriyonun kalp atışı durabilir.

10. Hafta muayenesinde: Bu haftada yapılan muayenede ense kalınlığı ölçümü ve en yüksek duyarlılığa sahip Down Sendromu taraması olan ikili test yapılır.

12. Hafta muayenesinde: Bebeğinizin cinsiyetini öğrenebileceğiniz dönemdir. Tercih ederseniz üçlü ya da dörtlü test uygulamalarını da bu dönemde yaptırabilirsiniz.

14. Hafta muayenesinde: Detaylı ultrasonografi bu haftada yapılır. Özellikle bu haftanın tercih edilmesinin nedeni kalp anomalilerinin bu haftadan itibaren çok daha net teşhis edilebilmesidir.

24-28. Hafta muayenelerinde: Gebelik diyabet taramasına yönelik 75 gr oral glikoz tolerans testi yapılır.

30. Hafta muayenesinde: Bu hafta itibari ile ultrason kontrolleri daha sık yapılmaya başlanır. Tercihen 30, 32, 34, 36. haftalar olarak devam edilir. Çünkü gelişme geriliği bu haftalarda başlar ve belirgin hale gelir.

32. Hafta muayenesinde: Bu haftada bebeğinizin tahmini kilosunu ve duruş şeklini öğrenebilirsiniz.

34. hafta muayenesinde:  sonra göbek kordonundan yapılan doppler incelemesi bebeğinizin sağlığı açısından, anne karnında yeterli oksijenizasyona sahip olup olmadığı bilgisini verir.

Bu gönderiyi paylaş