Hamilelikteki hormonal değişimler nedeniyle kandaki ve tükrükteki asit miktarı artınca hassas dişlerin çürümesi kolaylaşır. Bunun için gebelik öncesi diş muayenesi, diş temizliği ve çürüklerin tedavi edilmesi çok önemlidir.
Gebelikte diş ve diş eti sağlığı için A, C, D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin temel yiyecekler olan meyve ve sebzeler, tahıl , süt ve süt ürünleri , et , balık ve yumurta dengeli olarak alınmalıdır. Gebelik ilk aylarında sık görülen bulantı ve kusmalar ağız hijyenini ve ağız asit içeriğini bozar. Mide bulantısı ve diş etlerinin kolay kanaması nedeniyle gebe diş fırçalamaktan kaçınır. Bu da dişlerin kolay çürümesine yol açar. Hamilelik ilk 3 ayı ve son 3 ayı çok gerek görülmedikçe diş tedavisinden kaçınılmalıdır.
Diş kaybı ve diş eti sorunları için mutlaka tedavi gerekir yoksa gebe diş kaybedebilir. Lokal anestezi ile diş tedavileri yapılabilir. Enfeksiyonlar için gebelikte uygulanabilecek antibiyotikler mevcuttur. Yine doktorunuza danışarak ağrı kesici kullanabilirsiniz.
Diş röntgeni gerektiğinde 1-2 film çekilebilir. Hamileliğin erken safhalarında diş etlerinde şişlikler, kızarıklıklar gözlenebilir. Bu şekildeki diş eti oldukça hassastır ve kolayca kanar.
Bu değişiklikler östrojen ve progesteron hormonlarının salgılarının artmasından kaynaklanmaktadır. Hamilelik gingivitisi genellikle hamileliğin 2. ayında başlayıp 8. ayında en üst seviyeye çıkar, doğumdan sonra kendiliğinden iyileşir.