fbpx

Op.Dr. Güneş Gündüz

hamile kalmak istiyorum

Hamile kalmak istiyorum

Gebe kalmak istiyorum ne yapmalıyım ? sorusunun cevabını merak edenler dikkatle okuyabilirler.

Düzenli adet siklusu

Kadınların adet siklusu diye adlandırılan dönem son görülen adetin ilk gününden, bir sonraki adetin ilk gününe kadar geçen zamandır. Bu süre ortalama 28 gün olmakla birlikte 21- 35 günleri arasında değişebilmektedir. Ortalama bir menstruel kanama 4-5 gün kadar sürer bunun ilk ve son günleri az miktarda ortadaki 2-3 günü ise daha fazla miktarda kanama görülür. Adet dönemlerinin ilk günleri not edilerek ve aralarındaki gün sayısına bakılarak, kendi adet siklusunuzu tespit edebilirsiniz.

Düzenli adet siklusu neden önemlidir?

Düzenli adet siklusları gebelik planlamasında çok önemlidir. Gebelik oluşabilmesi için sperm ve ovum(yumurta) ‘a ihtiyaç vardır. Sağlıklı bir sperm ile  sağlıklı bir ovum ilişki sonrası tüplerde döllenerek rahim içine yerleşirse gebelik gerçekleşir. Bu ise yalnızca ovulasyon döneminde olur. Bu nedenle gebe kalmak isteyen kişi ovulasyon dönemini tespit edip bu dönemde ilişkiye girerse bu şansı arttırır.

Ovulasyon (yumurtlama) günü nasıl hesaplanır?

Her kadında yumurtlama sonrasından,  adet başlangıcına kadar geçen 14 gün sabittir. Yumurtlamadan önceki dönem değişkendir. Yumurtlama günü normal adet siklusu uzunluğundan   14 çıkartılarak bulunur. Örneğin adet siklus uzunluğunuz 28 gün ise (28-14=14) yumurtlama gününüz adetin ilk gününden itibaren 14.gündür. Eğer adet siklusunuz 32 gün ise (32-14=18) yumurtlama gününüz adet ilk gününden itibaren 18.gündür.Bu kural düzenli adetleri olan kadınlar için geçerlidir ve gebelik şansını arttırmak için hesaplanan yumurtlama günü dahil , 2 gün öncesi ve 2 gün sonrası ilişki önerilir.

Ovulasyon (yumurtlama)nun başka belirtileri var mıdır? Nasıl anlarız?

Yumurtlamayı anlayabileceğimiz bir takım yöntemler bulunmaktadır.

Ultrason ile folikül takibi (folikülometri) : her adet siklusunda birçok folikül yumurta olabilmek için büyümeye başlar fakat içlerinden bir tanesi seçilerek büyümesi devam eder .Folikül dediğimiz yapılar içinde yumurta bulunan sıvı dolu küçük kistlerdir.Bunlardan bir tanesi ovulasyon dönemine kadar büyür ve yeterli büyüklüğe ulaşınca çatlayıp içindeki yumurtayı karın boşluğuna atar. Tüplerimizin uç kısımlarındaki parmaksı çıkıntılarla bu yumurta yakalanır ve döllenmek üzere tüplere yönlendirilir.

Folikülometri dediğimiz işlemde bu folikülün büyüyüp çatlamasını takip ederiz.Adetin 4. Günü ilk usg yapılır. Daha sonra 8-10. günler usgtekrarlanır.Bundan sonra hergün yapılarak  folikül çapı takip edilir.18-26 mm arasında folikül çatlar ve yumurtlama gerçekleşir. Folikül çatladığında içindeki sıvının etrafa bir miktar dağıldığı ve gergin olan folükülün büzüşmüş olduğu görülür.

Bu dönemde rahim iç dokusu kalınlığı (endometrium) en az 8 mm olmalıdır.

İdrarda yapılan ovulasyon tespit testleri: piyasada satılan ve oldukça kullanışlı bu testler artık birçok hasta ve doktor tarafında tercih edilmektedir. Adetin bittiği gün başlanarak her gün yapılan test sonucu kandaki LH yüksekliğinin belirli bir seviyeye geldiği tespit edilir. Testin pozitif olduğu saatten 24-36 saat sonra ovulasyon olacaktır ve bu döneme göre ilişki önerilir.

Testin bir doktor kontrolünde yapılmasında fayda vardır. Testin yanlış çıkmasına neden olabilecek bir takım durumlar önceden belirlenmelidir. Test uygulanmadan 2 saat öncesine kadar sıvı alınmaması idrar konsantrasyonu ve testin doğruluğu açısından önemlidir.

Gebe kalmadan önce sağlıklı ve hamileliğe elverişli bir vücuda sahip miyiz? Nasıl anlarız?

Gebe kalmayı planladığınızda doktorunuza başvurup gebelik öncesi organlarımızın sağlıklı çalışıp çalışmadığı ile ilgili ön araştırma yaptırmak, gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için önemlidir.

Hamile kalmayı planlayanlara aşağıdaki testlerin yapılması önerilir.

  • Kan grubu (eşinizin ve sizin) kan uyuşmazlığı tespiti için önemlidir.
  • hemogram
  • İdrar tetkiki ve idrar kültürü
  • Tiroid fonksiyon testleri
  • Hepatit B, HepatitC, HIV ve toxoplazma araştırılması
  • Daha önce düşükler yapıldıysa bunlara yönelik ileri araştırmalar
  • Kan basıncı
  • smear testi
  • Detaylı bir fizik muayene
  • Genital ultrasonografi
  • Muayene sonrası hastalık risklerine göre ilave testler istenebilir

Bu gönderiyi paylaş