Genital siğiller diğer vücut bölgelerinden biraz farklı olarak, sütlü kahve renkte, karnı bahar görünümünde, tek bir kökten çıkıp dallanan lezyonlardır.

Genital siğil (hpv virüs) tedavisi

Human Papilloma Virüs çok farklı vücut bölgelerinde siğil olarak kendini gösterebilir. Virüsün 100 de fazla çeşidi bulunmakla birlikte, 40 da fazla çeşidi genital bölgede enfeksiyonlara yol açar. Diğer bölgedekiler nadiren ama rahim ağzına (serviks) ulaşan virüs buradaki değişken bölgede bulunan servikal hücrelerin DNA’sını etkileyip rahim ağzı kanserine yol açabilir. Vüris insana bulaştığında çoğu zaman immün sistem yardımıyla temizlenir ve siğile dahi yol açmaz. Fakat immun sistemi zayıf hastalarda anüs, vulva (dış genital organlar), vajina ve servikste siğillere yol açabilir. Genital siğiller diğer vücut bölgelerinden biraz farklı olarak, sütlü kahve renkte, karnı bahar görünümünde, tek bir kökten çıkıp dallanan lezyonlardır.

Günümüzde yapılan araştırmalar neticesinde kansere neden olmaları nedeniyle yüksek riskli olarak tanımlanan HPV tipleri ortaya konmuştur. Yüksek riskli HPV tipleri; 16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 67, 68, 69, 70, 73, 82 ve 85’dir.

Düşük riskli olarak tanımlanan HPV tipleri de genital siğillere neden olup bunların daha sonradan kansere neden olma riskleri bulunmamaktadır.

HPV DNA testi ile kolayca tanımlanabilen bu tiplerden özellikle 6 ve 11 sık gözlenir.

Düşük riskli HPV tipleri;

6, 11, 32, 40, 42, 44, 54, 55, 61, 62, 64, 71, 72, 74, 81, 83, 84, 87, 89 ve 91’dir.

Yüksek riskli HPV tipleri bulunduğu bölgeye göre, serviks, vulva, anüs, ağız içi ve üst solunum yollarında kansere yol açabilir.

Muayene sonrası kişiye uygun şekilde tedavi planı yapılır. Çoğunlukla olumlu sonuçlar alınmaktadır. Ameliyatsız olarak ağrı duymadan yapılmaktadır.

Genital siğil nasıl tedavi edilir?

  • Elektrokoter yöntemi
  • Radyofrekans yöntemi
  • Kriyoterapi (dondurma işlemi)
  • İlaç tedavisi
  • Aromaterapi

İlaç tedavisi kişi açısından uygulaması zor, diğer normal cilt ve mukoza dokularında da tahrişe yol açan ve uzun süreli bir tedavidir. 

Bazı haberlerde, Genital siğil sirke ile tedavi yapıldığı yönünde bilgiler verilmektedir. Konusunda uzman olmayan kişilerin tavsiyelerine telafi edilemeyecek zararlar doğurabilir. Bunları deneyerek cildinize zarar vermeyin, mutlaka bir  Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanında tedavi yaptırmanızı tavsiye ediyorum.

Genital siğil nasıl tedavisi ne kadar sürer?

Tedavi işlemi 5-30 dk sürmektedir.

Genital siğil nasıl tedavisi için hazırlık yapılır mı?

Hazırlık yapmanıza gerek yoktur.

Genital siğil nasıl tedavisinde ağrı ve  acı olur mu?

Tedavi işleminde herhangi ağrı ve acı hissedilmez.

Genital siğil nasıl tedavisi sonrası dinlenmem gerekir mi?

Tedavi işlemi sonrası günlük işinize hemen dönebilirsiniz.