Normal vajen florası, içinde mikroorganizmaya zarar vermeyen, vajenin her zaman asit PH da kalmasını sağlayan bir takım bakteri ve mantarları içerir.Bu mikroorganizmalardan en belirgini laktobasillerdir. Vajen florası dengede olduğu sürece fırsatçı bakteri ve mantarlar genital bölgede enfeksiyona neden olamaz.Enfeksiyon bir şekilde vajen floranızın bozulmasıyla oluşmaktadır.
Hormonsal değişiklikler ,adet kanaması ya da cinsel ilişkiyle de bir miktar bozulan bu denge, özellikle yaz aylarında ısının artması ve genital bölgenin nemli kalması ile enfeksiyonlara yatkınlığı daha çok arttırmaktadır. Havuzlarda kullanılan klorun vajen florasının asiditesini bozması sonucu fırsatçı mikroorganizmalar daha kolay üremektedir. Havuzlardan sonraki enfeksiyon daha çok sudan alınan bir mikroorganizma nedeniyle değil, havuzdaki klorun vajen florasını bozması nedeniyledir. Yine yaz aylarında ev dışındaki ortamlarda vakit geçirilmesi, hijyenik olmayan tuvaletler kullanılması, ıslak mayo bikini ile kalınması, susuzluk, uykusuzluk ve alkolün etkisi ile de genital enfeksiyonlara açık hale geliriz.
Yaz aylarında en sık görülen bakteriel vajinozis, trichomanas enfeksiyonları ve mantar enfeksiyonlarıdır.
Bu enfeksiyonlar, bulguları açısından bir takım farklılıklar gösterirler.
Bakteriel vajinozisde özellikle kötü kokulu sarı, beyaz renkli bol miktarda vajinal akıntı, kaşıntı, idrar yaparken yanma, cinsel ilişkide ağrı şikayetleri olabilir.
Trikomanas enfeksiyonlarında bol köpüklü yeşil,sarı akıntı mevcuttur. Yine kokuludur ve idrar yaparken yanma , kaşıntı ve tahriş izlenebilir
Mantar enfeksiyonlarında ise daha çok süt kesiği şeklinde katı parçalar halinde beyaz akıntı ve şiddetli kaşıntı izlenir. Kaşıntı nedeniyle genital bölgede kanamalı tahriş olmuş alanlar olabilir. Bu enfeksiyonlarda da idrar yaparken yanma görülebilir.Mantar enfeksiyonların asıl sebebi mantar etkenini dışardan almak değil vajen PH ının bozulmasıdır.
Bağışıklık sistemi bozuklukları, aşırı yorgunluk, stres, vücuttaki diğer bölgelerin enfeksiyonları için antibiyotik tedavisi almış olmak, şeker hastalığı gibi durumlar da bu enfeksiyonların sıklığı artar.
Tüm bu enfeksiyonlar için , oluştuktan sonra vajinal fitiller ve antibiyotiklerle tedavi mümkündür.
Önemli olan oluşmadan önce önlemlerin alınmasıdır. Bunun için yapmanız gerekenler;
- Özellikle yaz aylarında genital bölgenin aşırı nemli ve havasız kalması önlenmelidir.Bunun için mümkün olduğunca dar giyinmekten kaçınılmalı, pamuklu teri emen çamaşırlar kullanılmalı, günlük ped özellikle bu dönemlerde kullanılmamalıdır.
- Vajen içi PH ı uygun olmayan jeller ve sabunlarla yıkanmamalıdır. Vajen içi duşu kesinlikle önermiyoruz. Bikini bölgesi ise PH ı uygun jellerle yıkanabilir. Yıkadıktan sonra iyice kurulanmalıdır.
- Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılabilir
- Islak mayo ve bikiniler sık değiştirilmelidir.
- Tüylerin temizliğinde daha çok makasla kesmek veya epilasyon önerilir. Jilet veya ağda kullanımı o bölge cildini de tahriş ettiği için enfeksiyonlara yatkınlığı arttırır.
- Vajinal tamponlar enfeksiyonlara yatkınlığı çok arttırdığından mümkün olduğunca kullanılmamalıdır, adet döneminde pedler sık değiştirilmelidir.
- Umumi tuvaletler kullanılacaksa mutlaka klozetin içindeki suyun üzerine bir parça kağıt önceden konarak suyun genital bölgeye sıçraması önlenmelidir.
- Tuvaletten sonra temizlik alışkanlığımız, önden arkaya olacak şekilde olmalı böylece anüs bölgesindeki bakterilerin vajene yaklaşmasına engel olabiliriz.
Sorunsuz, mutlu ve keyifli bir yaz tatili dilerim.