fbpx

Op.Dr. Güneş Gündüz

+90 532 687 88 72

Op. Dr. Güneş Gündüz

gunes resim_3

Hastalıkların kök nedenlerini araştırıp, hastalarına bütünsel bakış açısıyla yaklaşan
Tüm sistemleri fonskiyonel olarak değerlendiren, tedavilerini kişiye özel planlayan
İnsan bedeninin iyileşme yeteneğine inanan
Doğumda kadın bedenine güvenen ve saygı duyan
Doğal doğum destekçisi
Suda doğum gibi yenilikleri Türkiye’de gerçekleştirmeye cesaret edenlerden
Mümkün olduğunda ilaç tedavisi yerine daha doğal yönetemler olan, aromaterapi ve homeopati uygulayıcısı
Hastalıklarla kişinin psikolojik travmalarının ilişkilerini araştıran,
EFT seansı ve tetahealing uygulayıcısı
Hormon bilimine aşık, bioeşdeğer hormon replasman tedavileri uygulayıcısı
Güncel bilimsel yayınları takip eden,
Gerektiğinde medikal tedavileri ve cerrahi girişimleri başarı ile uygulayan
İletişim ve empati yeteneği güçlü
Evli ve bir erkek çocuk annesi

Ayrıntılı bilgi için tıklayın!

Gebelikte tiroid hastalıkları

gebelikte tiroid

Gebelikte tiroid fonksiyon testleri olarak  TSH ve gerektiğinde T3 ve T4 ün serbest formları istenmelidir. Gebelik hormonu ile benzerliği nedeniyle TSH düzeylerinde düşme ve yüksek serbest T4 düzeyi , erken gebelik döneminde gözlenir. İlk 12 haftada anne karnındaki bebeğin tiroid hormon düzeyleri,anneye bağımlıdır. Annenin T4 düzeyleri bebeğin büyümesi ve erken beyin fonksiyonlarının gelişmesi açısından çok önemlidir.

Gebe kadınların %2 sinde aşikar veya gizli hipotiroidi (subklinik)bulunur. En önemli sebebi iyot yeterli bölgelerde otoimmün tiroid hastalığıdır. (Hashimato tiroiditi).

 İyot eksikliği olan bölgelerde ise iyot eksikliğidir.

Fetal hipotiroidinin bebek  üzerinde istenmeyen olumsuz etkileri vardır. Bu etkiler arasında düşükler, gebelik zehirlenmeleri, doğum sonrası kanama riski, yenidoğan bebekte doğumsal hipotiroidi, çocukta zeka ve bilişsel fonksiyon bozuklukları bulunur. Bu nedenlerle anneye bağlı tiroid bezi yetersizliği hipotiroidi önemlidir ve mutlaka tedavi edilmelidir. Tiroid hormonu yerine koyma tedavisine başlanır. TSH değerinin 2,5 Mu/L değerinin altında olması önerilir. Verilen tiroid hormonunun bebeğe hiçbir zararı yoktur.

Hipertiroidi gebelikte %0,2-1 sıklıkla rastlanmaktadır. Vakaların çoğu daha önceden Hipertiroidisi olan graves hastalarıdır.

Hipertiroidi annede düşük, gebelik ile ilişkili hipertansiyon, erken doğum eylemi, anemi, enfeksiyon, kalp ritm bozuklukları ve daha ilerlemiş olgularda kalp yetmezliği ve tiroid krizine yol açabilir. Bebek açısından anne karnında gelişme geriliği, ölü doğum ve erken doğum olası istenmeyen sorunlardır. Laboratuvar değerlerinde TSH düşük, ST4 ve ST3 yüksek saptanarak tanı konulur.

Hipertiroidinin en sık sebebi olan Graves hastalığının tanısı TSH reseptör antikorunun pozitifliği ile desteklenir. Graves hastalığı ya da toksiknodüler guatıra (TNG)  bağlı aşikar hipertiroidi, tiroid yatıştırıcı ilaçlarla hızla düzeltilmelidir. Gebelikte kullanılan ilaçlar ve sebep olabilecek yan etkiler açısından özenle seçilip takibi yapılmalıdır. Kan testleri 4-6 haftada bir takip edilmelidir.

Tiroid hastalığı bulunan gebe mutlaka bir dahiliye uzmanı veya endokrinoloji uzmanı takibinde olmalıdır.

DİĞER BLOG YAZILARI