Hamilelikte alış-veriş
Hamilelikte hem alınan kilolar hem de aşırı sıcak hissedilmesi nedeniyle, alınan kıyafetlerin kumaşının doğal ya da doğala yakın maddeden olması önemlidir. Nefes alabilecek bir malzemeden yapılmış olmalı. Bu bir cotton – pamuk olabilir, cotton-viskon karışımı olabilir, % 100 viskon olabilir.
Elbise
üst kısmı oturan alta doğru hafif genişleyen en fazla diz boyunda desenli ya da düz renk elbiseler
Bol dökümlü hırkalar
Pantolon
Bel ve karın kısmı daha esnek kumaştan yapılmış, boru paça veya İspanyol paça pantolonlar
Taytlar
Gebelikte hayat kurtarıcı vazgeçilmez giysilerdir. Tayt üzerine giyilen bol dökümlü tunikler birçok gebenin vazgeçilmez kıyafetidir.
Ayakkabılar
Düz ve rahat ayakkabı tercih edilmeli. Ayaklar belli bir evreden sonra şişeceği için, çok sıkmayacak altı yumuşak ayakkabılar tercih edilmeli.
Kıyafetlerinizde renk kullanmanız sizi daha iyi hissettirecektir.
Ne giyilmemeli?
Nefes almanızı engelleyecek derecede dar, terleten ve vücudunuzu sıkan kıyafetler kesinlikle giyilmemeli. Topuklu ayakkabıları hem şişen ayaklarınızdan ve büyüyen karın nedeniyle vücut ağırlık merkezinin değişmesinden dolayı hem de düşme tehlikesine karşı giymemenizi öneririz.
Cep telefonu ile konuşmak
Cep telefonuyla gereksiz yere uzun süreler konuşmamak, cep telefonunu kalbin üzerinde bulundurmamak önemlidir.
Alkol kullanımı
Anne adaylarına sosyal toplantılarda aldıkları bir kadeh şarap dışında gebelikleri süresince alkol almalarını önermiyoruz.
Gebelikte araba kullanmak
Gebelikte emniyet kemerinizi taktığınız sürece araba kullanmanızda bir sakınca yoktur. Ani duruşlar nedeniyle emniyet kemerinizin bebeğinize basınç uygulamasından korkmayın, çünkü bebeğiniz amnios sıvısı tarafından çok iyi bir şekilde korunur. Arabayı kim kullanırsa kullansın, gebeliğin sonlarında uzun (bir saatten fazla) araba yolculukları çok yorucu olabilir. Uzun yola gitmeniz gerekiyorsa, hekiminizin onayını alın ve saatte bir durup yürüyüş yapın. Doğumun olduğu güne dek kısa mesafeler araba kullanabilirsiniz, Tabi ki baş dönmeleriniz olmadığı sürece ve sürücü koltuğuna sığıyorsanız. Eğer sık sık hipoglisemi veya tansiyon düşüklüğü yaşıyorsanız araba kullanmanızı önermiyoruz.
X ışınları- ( Röntgen-Tomografi )
Diş için çekilen röntgen rahimden çok uzaktır. Kurşun yelek ya da perde kullanılırsa, rahim korunmakta ve bebeğinizin ışından etkilenmesi önlenmektedir.
Gebelik sırasında çekilen diğer röntgenlerin güvenli olup olmadığını doktorunuza danışın ve gerekli ise kurşun yelekle röntgen çektirmenizde sakınca yoktur. Çağdaş röntgen araçları tipik bir tanısal muayenede çok nadir olarak 5 raddan fazla ışın yaydığı için bu tür muayeneler genellikle bir sorun oluşturamaz.
Ama elbette ne kadar küçük olursa olsun gereksiz risk almanızın mantığı da yoktur. Bu nedenle genellikle acil önemi olmayan röntgen çekimlerinin hamilelikten sonraya ertelenmesi önerilir. Sizden röntgen çektirmenizi isteyen hekime ve röntgeni çeken teknisyene gebe olduğunuzu mutlaka söyleyin.
Bilgisayarlı tomografi (BT), sintigrafi, PET gibi tetkikleri çok ciddi bir aciliyet yoksa önermiyoruz. MR çekilmesinde bir sakınca yoktur.
Gezi ve yolculuk
Bu konuda hekiminizin onayını almalısınız. Uzun süre oturularak gidilen yolculuklar veya çok engebeli yollar tehlikeli olabilir. Gebeliğin son aylarında uzun yolculuklar yapmak pek önerilmez. Çünkü doğumunuz erken başlarsa hekiminize ulaşamayabilirsiniz. Uygun hastane koşulları bulamayabilirsiniz.
Sıcak iklimli bölgelere tatile gittiğinizde zaten artmış olan metabolizmanız nedeniyle pek rahat edemeyebilirsiniz. Yüksek rakımlı bölgelere tatile gitmeniz tehlikeli olabilir. Bazı aşılar gebelikte sakıncalı olduğu için giderken aşı yaptırmanız gereken az gelişmiş ülkeler de tatil için uygun değildir. Bu bölgelerin bazıları henüz aşısı üretilmemiş bulaşıcı hastalıkların görüldükleri yerler de olabilir. Uzun tur programları yerine daha rahatlatıcı, dinlendirici tatilleri tercih edin. tatil süresince beslenmenize dikkat etmelisiniz. Özellikle su alımını arttırın.
İdrar yolu enfeksiyonu veya kabızlık çekmemek için tuvalete gitmeyi ertelemeyin. Gereksinim duyar duymaz gidin.
Gerek olduğunda destek Alın. Eğer varis sorununuz varsa ( hatta yalnızca varisiniz olduğundan şüphelenseniz bile) uzun zaman oturacağınız da (arabada, uçakta veya trende) ve çok uzun zaman ayakta kalacağınız da (müzede, alışveriş merkezinde vs.) varis çorabı giyin.
Uzun süre oturmak bacaklarınızda ki kan dolaşımını kısıtlayabilir. Uçakta veya trendeyken en azından bir veya iki saat arayla, bir süre kalkın ve yürüyün. Eğer otomobilde seyahat ediyorsanız, mola vermeden iki saatten uzun yolculuklar yapmayın.
Uykuda yatış biçimleri
Sırt üstü yatmak daha rahat olmasına karşın, rahminizin bütün ağırlığı sırtınızın, bağırsaklarınızın ve vücudun aşağı kısımlarından kalbe kan geri dönüşünden sorumlu olan damarın üzerine biner. Bu da sırt ağrılarını ve basurları arttırabilir, sindirim işlemini engelleyebilir, solunumu ve dolaşımı bozabilir ve kan basıncınızın düşmesine neden olabilir.
Kıvrılarak ya da uzanarak bir tarafınıza yan yatmanız, tercihen de sol yan tarafınıza yatıp, arasına yastık koyarak bir bacağınızı diğerinin üstünde çaprazlamanız, yalnızca sizin için değil bebeğiniz için de en iyi yatış biçimidir.
Bununla birlikte çok az insan bütün gece aynı yatış biçiminde kalmayı başarabilir. Uyanır ve kendinizi sırtüstü veya yüzüstü yatar durumda bulursanız telaşlanmayın. Bunun hiçbir zararı yoktur. Yan pozisyona dönün ve uyuyun.