fbpx

Op.Dr. Güneş Gündüz

gebelikte kabızlık

Gebelikte kabızlık


Gebelerde sık rastlanan bir sıkıntıdır. Gebeliğin erken dönemlerinde görülen kabızlık , gebelik hormonlarının sindirim sistemi üzerindeki yavaşlatıcı etkisine bağlıdır, gebeliğin sonlarına doğru ise bebeğin ve uterusun büyümesi sonucu komşu organlara dolayısıyla bağırsaklara baskı yapması sonucu oluşmaktadır.

Kabızlığı önlemek için ne yapılmalıdır?

  • Bol miktarda su içilmesi (günde en az 8 bardak) mide barsak sisteminin daha düzgün çalışmasını sağlayacaktır.
  • Bunun yanında bol lifli gıdalar barsak hareketlerini arttıracaktır. (Lifli gıdalar; meyve, sebze , buğday arpa ve mısır vs.)
  • Kalsiyum alımına dikkat etmek gerekir. Gebelik sırasında alınan fazla miktarda kalsiyum barsak hareketlerini yavaşlatarak kabızlığa neden olur.
  • Sık sık ve az miktarda yeme alışkanlığı zaten gebelikte uymanız gereken bir beslenme şeklidir. Bu şekilde beslendiğinizde hem bağırsaklar hareketlenecek hem de yemek sonrası mide oluşabilecek şikayetleriniz azalacaktır. Bağırsakların uzun süre boş kalması barsak hareketlerini durudur.
  • Egzersiz bütün sisteminizin ve dolaşımınızın düzene girmesinin sağlar. Gebelikte egzersizi engelleyecek bir probleminiz yoksa her gün yürüyüş yapmanızı, eğer imkanınız olursa yüzme ve bazı basit egzersizlerin çok faydasını görürsünüz.

Bütün bunlara rağmen kabızlık sorununuza çözüm bulamıyorsanız doktorunuza danışınız. Gerekli gördüğü takdirde doktorunuz barsak yumuşatıcı (laksatif ) gibi takviyeleri önerebilir.

Gebelikte kabızlık ne zaman başlar?

Çoğu gebede bebek büyümeye başladıkça kabızlık şikayeti başlar.

Gebelikte kabızlık neden olur?

Gebeliğin erken dönemlerinde görülen kabızlık, gebelik hormonlarının sindirim sistemi üzerindeki yavaşlatıcı etkisine bağlıdır, gebeliğin sonlarına doğru ise bebeğin ve uterusun büyümesi sonucu komşu organlara dolayısıyla bağırsaklara baskı yapması sonucu oluşmaktadır.

Bu gönderiyi paylaş