Gebelikte genel olarak depresyon belirtileri
Aşırı yorgunluk, iç sıkıntısı, keyifsizlik aşırı çökkünlük ve mutsuzluk sürekli ağlama hali ve duygusu Her şeye alınganlık gösterme, hiçbir şey yapmak istememe, Önceden zevk aldığı şeylere karşı ilgisizlik dikkat dağınıklığı, bir şeye odaklanamama, karamsarlık, umutsuzluk öfke ve sinirlilik hali
Gebelikte depresyonun ortaya çıkmasında birçok risk faktörü vardır. Genellikle ilk ebeveyn olma stresi, çocuk sahibi olma, doğum korkusu ve çocuk yetiştirmedeki zorlukların düşünülmesi gibi faktörler başta gelir. Sürekli anksiyete yaşayan, sosyal desteği az olan, sürekli olumsuz yönde düşünme eğilimi olan, yaşamında büyük bir travma yaşamış, geçmişinde şiddet gören kadınlarda gebelik depresyonu riskinin yüksek olduğunu belirtilmiştir. Geniş ailede yaşayan gebelerde depresyon şiddetinin çekirdek ailede yaşayanlara göre daha düşük olduğunu belirtilmiştir. Ergenlikte ya da küçük yaşta gebe kalma depresyon için bir diğer risk faktörüdür.
Depresyonun etkileri
Doğum öncesi
Bulantı, baş ağrısı, karın ağrısı, nefes darlığı artış, tansiyon yükselişi, preeklemsi, gebelikte kanamalarda ve erken doğum riskinde artış.
Doğum sonrası
Sosyal işlevlerde azalma, içe kapanma ve intihar düşüncelerinde artış.
Bebek üzerine etkileri
Fetüsün büyüme hızı daha yavaş ve düşük doğum ağırlıklı bebek oranı daha yüksek olur. Düşük APGAR testi görülür. Emme zayıflar, anne-babaya bağlanma zayıflar, motor işlevlerinde düşüklük, davranış bozukluklarında, uykusuzlukta ve aşırı hareketlilikte artış görülür.