Gebelik öncesi nelere dikkat edilmelidir
Sağlıklı bir hamilelik geçirmek ve bebeğinizin sağlıklı olabilmesi için, hamilelik öncesi dönemde gerekli testleri yaptırmalısınız. Bu nedenle çocuk istediğinize karar verdiğinizde, önce bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşerek bilinçli bir sürece girmeniz gerekir.
Hamilelik öncesinde pap-smear, kan sayımı, tiroid fonksiyon testleri, sarılık testleri, karaciğer, böbrek fonksiyon testleri ve ultrason ile rahim, yumurtalık incelemesini mutlaka yaptırın. Ayrıca bebeğinizin sağlıklı bir sinir sistemi ve omurga gelişimi göstermesini istiyorsanız gebelik oluşmasından en az 3 ay öncesinde folik asit kullanımına başlamanız gerekir. Tüm gıdaları yeterli miktarda alabileceğiniz dengeli beslenme şekli, hamilelikte gerekli vitamin ve mineral depolarını doldurmak için çok önemlidir.
Sağlıklı hamilelik süreci kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kronik bir hastalığa sahipseniz ve ilaç kullanıyorsanız, gebelik düşündüğünüz andan itibaren hastalığın seyri ve ilaç kullanımı, gerekli ise ilaçların bırakılması ile ilgili doktorlarınızla görüşmelisiniz.
Anne olmanın ilk adımı olan gebeliğe ruhsal anlamda da hazır olmak gereklidir. Kendinizi ruhsal anlamda hazırlayabilmek için psikolojik danışmanlık hizmetlerinden yardım alabilirsiniz. Doktorunuza danışıp bu konu ile ilgili kitaplar, filmler, seminerler önermesini isteyebilirsiniz.
Gebelik öncesi dikkat edilmesi gerekenler;
- Sigaradan, alkolden, aşırı miktarda kahve ve çaydan uzak durunuz
- Eşiniz sigara ve alkol kullanıyorsa gebelik planladığını dönemde kullanmaması gerektiğini belirtin.
- Düzenli bir cinsel yaşam gebe kalabilmek için gereklidir.
- Ovulasyon tespiti ve bugünlerdeki cinsel ilişki en kısa sürede gebe kalabilmek için şarttır.
- Dengeli ve sağlıklı beslenin. Fazla kilolarınız varsa bir diyetisyenle görüşüp diyet listenizi düzenleyebilirsiniz.
- Folik asit takviyesine başlayın
- Kısa yürüyüşler ve egzersizler yapın, stresten mümkün olduğunca uzak durun. Moral yüksekliği egzersiz ve düzenli uyku önemlidir.
- Sabırlı olmalısınız, bir an önce gebe kalma isteği ve kalamamanın yarattığı stresin hiçbir faydası olmadığı gibi hormon düzeylerinizi etkileyeceğinden gebe kalmanızı zorlaştıracaktır.
- Tansiyon, şeker, astım, guatr vb. gibi hastalıkları olan kişilerin, ilgili konuların uzmanları tarafından muayenesi, kullanılan ilaç dozlarının ayarlamalarının yapılması gerekmektedir.
- Karşılıklı iyi iletişim kurabildiğiniz bir kadın doğum uzmanı ile düzenli bir şekilde görüşmek gebeliğin seyri ve tetkiklerin eksik kalmaması açısından önemlidir.