Şeker yükleme testi tüm gebelere 24-28 hafta arasında önerilmektedir, gebeliğe bağlı şeker hastalığını tespit etmeye yarayan önemli bir tetkiktir. Gebeden sabah saatlerinde aç karnına kan şekeri ölçümü yapılır. hemen ardından 75 gr. glukoz bir miktar su içinde içilir. Şekerli suyu içemeyen midesi bulanan hastalarda su içine bir miktar limon sıkılabilir. Şekerli su içiminden 1 saat sonra ve 2 saat sonra kan şekeri ölçümü yapılır. Bu 3 değer incelenerek gestasyonel diyabet tanısı konur. Testi yaptıramama, içtikten sonra kusma durumlarında, açlık ve 1. saat , 2. saat tokluk kan şekerine bakılabilir.
Bazı merkezlerde 50 gr. glukoz yükleme testi kullanılmaktadır. 1 saatte bakılan kan şekeri değeri 140 ve üzeri ise devamında 100 gr. glukoz yükleme yapılarak sonuçlarına göre gestasyonel diyabet tanısı konur.
Gestasyonel diyabet tanısını doğru koymak anne ve bebekte şeker hastalığına bağlı oluşacak riskleri öngörmede önemlidir.
Şeker hastalığının gebelikten önce var olması yada gebelik döneminde ortaya çıkması, anne adayı ve bebek için bazı risklerin oluşmasını sağlar. Şeker hastalığı olan gebelerde bu süreçte kan şekeri seviyelerinin ne kadar düzenli olması sağlanırsa, diyabet yüzünden oluşacak riskler azaltılır. Gebelik döneminde oluşan şeker hastalığının riskleri, gebelikten önce olan şeker hastalığına göre daha az riskler içerir. Ancak bunun mutlaka gebelerde mutlaka şeker yükleme testi ile tespit edilmesi gerekir.
Bazı hekimler şeker yükleme testini önermemektedir. Önemli olan sizi takip eden hekimin görüşleridir. Şeker yükleme testinin zararı var mı? Yaptırmadığınız da alacağız risk için değer mi? Bu sorulara verdiğiniz cevaplar kararınızı etkileyecektir. Anne ve bebek sağlığı en öncelikli konumuzdur.